Źródła efektów synergii w klasycznym współdziałaniu gospodarczym przedsiębiorstw - Jonek-Kowalska, Izabela (Sources of Synergy in Classical Companies' Cooperation, 2011)
W artykule poruszono problem efektów synergii. Został on przedstawiony w kontekście klasycznych form współdziałania gospodarczego obejmujących: umowy obrotu gospodarczego oraz związki koordynacyjne (cechy rzemieślnicze, izby gospodarcze itp.). W pierwszej części artykułu przedstawiono charakterystykę związków klasycznych, w drugiej zaś zidentyfikowano podstawowe źródła efektów synergii związanych z tymi związkami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 158-166
Keywords: współdziałanie gospodarcze przedsiębiorstw; synergia; umowy obrotu gospodarczego; związki koordynacyjne