Opodatkowanie ubytku wartości kapitału amortyzacyjnego a nakłady na środki trwałe przedsiębiorstw polskich - Iwin-Garzyńska, Jolanta (Taxation of the Value Loss of Amortization Capital and the Expenses on Fixed Aassets of Polish Enterprises, 2011)
Podatki są stałą częścią życia społecznego i nieodzownym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw, wpływającym na ich potencjał finansowy. Celem opracowania jest analiza wpływu inflacji i podatku dochodowego na wartość kapitału amortyzacyjnego w kontekście wartości i dynamiki nakładów na środki trwałe w polskich przedsiębiorstwach. Jest to zagadnienie szczególnie istotne w dobie kryzysu finansowego, ograniczonych możliwości dostępu przedsiębiorstw do kapitałów zewnętrznych (kredytu bankowego) oraz słabszej kondycji finansowej. Empirycznym obrazem realizacji celu jest zbadanie zakresu finansowania inwestycji rzeczowych przedsiębiorstw z kapitału amortyzacyjnego, co pozwoli na wskazanie na zależność między realną wartością tego kapitału a inwestycjami rzeczowymi przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 137-146
Keywords: kapitał amortyzacyjny; podatki; inflacja; inwestycje