Kondycja finansowa przedsiębiorstw w warunkach kryzysu gospodarczego - Famielec, Józefa (Financial Situation of Enterprises in Times of Economic Crisis, 2011)
Celem opracowania jest identyfikacja i ocena kondycji finansowej przedsiębiorstw w latach 1995-2008, zwłaszcza w okresach spowolnienia wzrostu gospodarczego. Tezą jest uznanie, że kondycja finansowa sektora przedsiębiorstw nie zmienia się wyraźnie w warunkach kryzysu gospodarczego, a znamiona kryzysu nie dotyczą w danym czasie podmiotów niefinansowych, lecz finansowych. Wyniki badań wskazują, że statystyczny agregat przedsiębiorstw wykazuje się swoistą racjonalnością, bo empiryczne wyniki finansowe oraz struktura finansowania są prawie wzorcowe. Zmiany kondycji finansowej przedsiębiorstw są raczej powiązane z cyklami koniunkturalnymi na rynkach i wynikają z praw ekonomicznych, a nie z kryzysu banków i instytucji finansowych. Przedsiębiorstwa niefinansowe miały więcej objawów kryzysu finansowego w latach 2001-2002 niż w latach 2007-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 82-93
Keywords: kryzys; zysk; strata; zadłużenie; kapitał własny