Wpływ funduszy strukturalnych na działalność małych i średnich przedsiębiorstw województwa małopolskiego - Duda, Joanna (The Influence of Structural Funds on Small and Medium Enterprises Activity in Małopolska Voivodeship, 2011)
Jednym z elementów wspierania rozwoju regionalnego w UE jest wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw. Działania te dotyczą: zarządzania firmami, pokonywania barier biurokratycznych oraz pozyskiwania środków finansowych na realizację inwestycji. Od początku procesu transformacji gospodarki polskiej MŚP mają problemy z pozyskiwaniem kapitałów obcych na działalność zarówno operacyjną, jak i inwestycyjną. W artykule na podstawie badań PKPP Lewiatan oraz badań własnych autorki podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy fundusze strukturalne miały wpływ na działalność inwestycyjną mikroprzedsiębiorstw w Małopolsce. Dokonano analizy porównawczej struktury inwestycji i źródeł finansowania polskich oraz małopolskich MŚP, które starały się o dofinansowanie działalności inwestycyjnej z funduszy UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 58-70
Keywords: sektor MŚP; fundusze strukturalne; inwestycje; źródła finansowania