Finansowanie przedsiębiorstw innowacyjnych - instrumenty wsparcia dla MŚP - Zuzek, Dagmara (Financing of Innovate Enterprises - Instruments for Small and Medium-Sized Enterprises Support, 2011)
Konkurencyjność zarówno samych przedsiębiorstw, jak i całych gospodarek w coraz większym stopniu warunkowana jest przez wykorzystywane technologie oraz przez innowacyjność. Działalność innowacyjna przyczynia się także do powstawania nowych form konkurowania. Poziom innowacyjności polskich MŚP jest znacznie niższy niż poziom innowacyjności MŚP większości krajów UE-15. Stopień innowacyjności jest zależny w dużej mierze od świadomości kadry zarządzającej w zakresie potrzeby wprowadzania rozwiązań innowacyjnych, co stanowi jeden z elementów potencjału innowacyjnego przedsiębiorstwa. Kolejnym - równie ważnym - elementem jest wyposażenie firm w nowoczesne technologie informacyjne, współpraca ze sferą badawczo-rozwojową, a także poziom wykształcenia, co nie byłoby możliwe bez odpowiedniego wsparcia finansowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 525-533
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; finansowanie; innowacyjność