Znaczenie ekonomii instytucjonalnej w badaniu zjawisk gospodarczych - Zalesko, Marian (The Importance of the Institutional Economics in the Study of Economic Phenomena, 2011)
Współczesna myśl ekonomiczna wykazuje ogromną różnorodność doktryn. Jedną z nich jest ekonomia instytucjonalna, coraz bardziej popularny wśród ekonomistów kierunek badawczy. Ekonomia instytucjonalna sama w sobie nie jest doktryną jednolitą. W jej strukturze wyróżnia się m.in. instytucjonalizm i nową ekonomię instytucjonalną. Wspólny dla wszystkich nurtów ekonomii instytucjonalnej jest postulat metodologiczny - instytucje znaczą i powinny być przedmiotem analizy ekonomicznej. Ekonomia instytucjonalna, zwłaszcza nowa ekonomia instytucjonalna, stara się wypełnić lukę istniejącą w ekonomii głównego nurtu, jeśli chodzi o wyjaśnianie tych fragmentów rzeczywistości gospodarczej, które zostały wyizolowane z analiz ekonomicznych. Wymienić tu należy przede wszystkim elementy ewolucji gospodarki determinowane przez upływ czasu, historię czy kulturę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 492-502
Keywords: gospodarka; instytucje; ekonomia instytucjonalna