Unifikacja pieniądza i walka z inflacją markową w pierwszych latach Drugiej Rzeczypospolitej - Zagóra-Jonszta, Urszula (Money Unification and the Fight with Brand Inflation in the First Years of the Second Republic of Poland, 2011)
Artykuł dotyczy istotnego, po odzyskaniu niepodległości Polski w 1918 r., procesu unifikacji waluty oraz narastającego zjawiska inflacji markowej. Wielowalutowość w pierwszym okresie niepodległości komplikowała życie gospodarcze i utrwalała separatyzm między dzielnicami kraju. Głównym zadaniem było więc wprowadzenie marki polskiej na obszar całego państwa i wyeliminowanie pozostałych walut. Konieczność finansowania wielu przedsięwzięć, jakie stanęły przed młodym państwem, pchnęła natomiast rząd na drogę coraz większej inflacji. Skuteczną walkę z tym zjawiskiem podjął Władysław Grabski, profesor ekonomii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 469-480
Keywords: inflacja markowa; pieniądz; wielowalutowość