Rola handlu wewnętrznego w gospodarce narodowej - Wrzesińska, Joanna (Role of the Domestic Trade in the National Economy, 2011)
Artykuł przedstawia wpływ handlu wewnętrznego na rozwój polskiej gospodarki. Badania obejmują lata 1990-2009. Analizie została poddana dynamika produktu krajowego brutto, struktura sprzedaży towarów, wielkość i struktura nakładów inwestycyjnych, poziom zatrudnienia i wpływ kapitału zagranicznego na rozwój badanego sektora. Przedstawiono także wpływ rozwoju międzynarodowych sieci handlowych na przemiany jakościowe polskiego rynku wewnętrznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 457-468
Keywords: handel wewnętrzny; gospodarka narodowa; produkt narodowy brutto