Ekonomiczna kwadratura koła, czyli o bezinflacyjnej inflacji - Wojciechowski, Jarosław (Economic Quadrature of the Circle - About Noninflationary Inflation, 2011)
W artykule przedstawione zostały problemy związane z pojęciem bezinflacyjnej inflacji. Postawiona została hipoteza, iż w krajach stosujących politykę łatwego pieniądza utrzymywanie stopy inflacji na niskim poziomie prowadzi do wzrostu podaży pieniądza. Punktem wyjścia stały się rozważania na temat zakresu pojęciowego i definicji inflacji, która uległa istotnej modyfikacji. Wykorzystano do nich liczne przykłady dotyczące problemu pieniądza w gospodarce, w tym neutralności pieniądza.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 411-421
Keywords: inflacja; podaż pieniądza; zaburzenie preferencji czasowej