Kierunek i tendencje zmian zjawiska bezrobocia w strefie euro - Włodarczyk, Robert W. (Direction and Tendency for Changes in Unemployment in Eurozone, 2011)
Zasadniczym celem artykułu jest próba analizy kierunków i wysokości stopy bezrobocia w regionach NUTS 2 strefy euro w latach 1999-2008. W ramach rozważań wykorzystano dane statystyczne z bazy Eurostatu dotyczące bezrobocia dla wspomnianych wyżej regionów. Do obróbki danych i obliczeń zastosowano program Microsoft Office Excel i program statystyczno-ekonometryczny Gretl. Przeprowadzone analizy wykazały, że w okresie 1999-2008 doszło do widocznego ograniczenia bezrobocia i jego zróżnicowania przestrzennego w regionach NUTS 2 strefy euro. Mimo to zauważono wysoką inercyjność bezrobocia regionalnego oraz nadal niepokojące dysproporcje tego zjawiska na obszarze strefy euro, czego przejawem był fakt, że ponad 60% regionów NUTS 2 posiadało stopę bezrobocia wyższą niż średni poziom w UE-15.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 389-400
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; strefa euro