Zróżnicowanie rozkładu dochodów grup społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych w Polsce w 2009 r. - Wałęga, Agnieszka (Differences of Income Distribution Across Socio-Economic Groups of Households in Poland in 2009, 2011)
Wysokość dochodu przypadającego na jednostkę (np. gospodarstwo domowe) jest najczęściej stosowanym miernikiem poziom życia. Miernik ten nie daje pełnego obrazu sytuacji dochodowej gospodarstw domowych, który można uzyskać dopiero poprzez analizę rozkładu dochodów. Główne źródło utrzymania gospodarstwa domowego w znacznej mierze determinuje rozkład dochodu. W opracowaniu została przedstawiona, za pomocą wybranych metod, analiza zróżnicowania rozkładu dochodów gospodarstw domowych w zależności od przynależności do grupy społeczno-ekonomicznej. Do analizy wykorzystano informacje liczbowe o indywidualnych gospodarstwach domowych, pochodzące z badania budżetów domowych przeprowadzonego w 2009 r. przez Główny Urząd Statystyczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 350-362
Keywords: rozkład dochodów; gospodarstwo domowe; grupy społeczno-ekonomiczne