Wpływ dochodu bieżącego i permanentnego na konsumpcję w krajach Unii Europejskiej - Utzig, Monika (Current and Permanent Income on the Consumption Level in the European Union States, 2011)
Celem opracowania było zbadanie, czy poziom konsumpcji w krajach Unii Europejskiej jest determinowany przez dochód bieżący czy permanentny. Przeanalizowano zależność pomiędzy bieżącą konsumpcją a dochodem bieżącym i poprzednich okresów na podstawie rocznych danych makroekonomicznych z 27 krajów Unii Europejskiej, obejmujących okres 1995-2009. Przeprowadzona analiza pokazuje, że konsumpcja jest determinowana przez bieżący dochód rozporządzalny w siedmiu spośród badanych krajów, podczas gdy dochód permanentny wpływa na konsumpcję w 19 badanych krajach. Na podstawie oszacowań funkcji konsumpcji określono również funkcje dochodu permanentnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 339-349
Keywords: dochód permamentny; konsumpcja; kraje Unii Europejskiej