Grupy nacisku a polityka pieniężna i proces wchodzenia do strefy euro - Tarnawska, Katarzyna (Pressure Groups, Monetary Policy and Accession to the Euro Zone, 2011)
Niniejsze opracowanie stanowi próbę oceny wpływu grup nacisku na proces wchodzenia do strefy euro przez Polskę. Doświadczenie pokazuje bowiem, że motorem procesów integracyjnych, zwłaszcza w przechodzeniu do kolejnych etapów integracji gospodarczej, do których należy Unia Gospodarcza i Walutowa, były najczęściej uwarunkowania polityczne. Podstawą teoretyczną przeprowadzonych badań jest podejście określane mianem wyboru publicznego. Część empiryczna obejmuje analizę działania wybranych grup nacisku w kontekście ich możliwości wywierania wpływu na politykę pieniężną oraz zmianę jej paradygmatu poprzez przyjęcie euro.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 317-328
Keywords: grupa nacisku; lobbing; wybór publiczny; polityka pieniężna; euro