Koniunktura a aktywność innowacyjna małych i średnich przedsiębiorstw w regionie zachodniopomorskim - Świadek, Arkadiusz; Tomaszewski, Marek (Economic Cycle and Innovation Activity of Small and Medium Enterprises in West Pomeranian Region, 2011)
Koniunktura gospodarcza jest istotnym czynnikiem wpływającym na decyzje o podejmowaniu działalności innowacyjnej przez sektor MSP w regionie Pomorza Zachodniego. Na podstawie przeprowadzonego modelowania typu probit można stwierdzić, że widoczna jest istotna zależność między koniunkturą panującą w przedsiębiorstwach sektora MSP a realizowaną przez nie działalnością innowacyjną w regionie Pomorza Zachodniego. Dodatnia zależność jest obserwowana pomiędzy poprawą przychodów w firmach sektora małych i średnich przedsiębiorstw a nakładami i efektami działalności rozwojowej. Zależność ta jest widoczna zarówno w odniesieniu do nakładów na B+R, inwestycji w środki trwałe, jak i w odniesieniu do ulepszenia procesów technologicznych związanych z działalnością logistyczną i wprowadzeniem norm jakości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 304-316
Keywords: innowacje; koniunktura; sektor małych i średnich przedsiębiorstw; współpraca innowacyjna; regresja probitowa