Społeczeństwo informacyjne w Polsce w warunkach zmienności otoczenia makroekonomicznego - Szkudlarek, Piotr (Information Society in Poland in the Context of Changes of Macroeconomic Surroundings, 2011)
Rozwój technologii informatycznych i komunikacyjnych w istotny sposób wpływa na obraz światowej gospodarki. To dzięki nim informacja, tak kluczowa w procesie gospodarowania, stała się jednym z najbardziej pożądanych zasobów. W globalnym świecie buduje ona przewagę konkurencyjną zarówno pojedynczego przedsiębiorstwa, jak i całej gospodarki. Poza tym nowe technologie informatyczne i telekomunikacyjne ułatwiają w zasadniczy sposób komunikację, przenikanie kultur czy integrację społeczno-polityczną. To wszystko tworzy nowy obraz świata nazywanego społeczeństwem informacyjnym (SI). W artykule skupiono się na ocenie stanu jego rozwoju w Polsce, a także na określeniu możliwego oddziaływania czynników makroekonomicznych na proces kreowania SI w aspekcie tworzenia infrastruktury oraz jej wykorzystania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 248-258
Keywords: społeczeństwo informacyjne; makroekonomia; teleinformatyka; telekomunikacja