Inwestycje przedsiębiorstw w rozwój kapitału ludzkiego - Szepelska, Alina (Business Investments in Human Capital Development, 2011)
Dynamiczne zmiany warunków i sposobów gospodarowania przedsiębiorstw podnoszą znaczenie kapitału ludzkiego w budowaniu pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Tworzona z wykorzystaniem wiedzy i kapitału ludzkiego wartość ma obecnie daleko większe znaczenie od tej osiąganej za pomocą tradycyjnych czynników produkcji: ziemi, pracy i kapitału. Wytworzenie przewagi konkurencyjnej opartej na kapitale ludzkim umożliwia firmie zdobycie i utrzymanie wysokiej efektywności w długim okresie. Inwestycje przedsiębiorstw w rozwój kapitału ludzkiego powinny polegać na umożliwieniu pracownikom uczenia się i rozwoju, organizowaniu i planowaniu szkoleń oraz organizowaniu i ocenie programów szkoleniowych. Celem artykułu jest ukazanie zależności między inwestycjami w kapitał ludzki a rozwojem przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 235-247
Keywords: kapitał ludzki; kapitał intelektualny; inwestycje przedsiębiorstw