Kryzys gospodarczy lat 2008-2009 a zmiany w sferze regulacyjnej gospodarki - Swadźba, Stanisław (The Economic Crisis of 2008-2009 and the Changes in the Regulation Aspect of Economy, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie wpływu kryzysu lat 2008-2009 na sferę regulacyjną gospodarki. Najpierw autor pokazuje specyficzne cechy tego kryzysu. Następnie przedstawia poglądy ekonomistów na temat przewidywanych skutków kryzysu w sferze regulacyjnej - wzrost bądź zmniejszenie roli państwa w gospodarce. W dalszej części stara się zweryfikować powyższe poglądy i odpowiedzieć na pytania: Czy ostatni kryzys przyczynił się do zmiany systemów gospodarczych poszczególnych krajów? Czy są one bardziej liberalne, czy interwencjonistyczne? Główne wnioski zostały zawarte w ostatniej części artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 223-234
Keywords: kryzys gospodarczy; systemy gospodarcze; liberalizm; interwencjonizm