Wybrane aspekty kryzysu gospodarczego w strefie euro: przykład Grecji - Stawicka, Magdalena (Selected Aspects of the Economic Crisis in the Euro Zone: the Case of Greece, 2011)
Sytuacja gospodarki greckiej jest niezwykle trudna, a jej wskaźniki makroekonomiczne oraz prognozy na kolejne lata są bardzo pesymistyczne. W 2009 r. wartość produkcji dóbr i usług zmniejszyła się o 2%, natomiast w 2010 r. aż o 4,2%. Istotnym problemem jest jednak narastający deficyt budżetowy, który w 2009 r. osiągnął wielkość 12,7% PKB, a także zadłużenie gospodarki wynoszące nawet 117% PKB. Głównym celem artykułu jest przedstawienie zmian w sytuacji gospodarczej Grecji w okresie od chwili podjęcia kroków zmierzających do członkostwa w Unii Gospodarczej i Walutowej do roku 2010 włącznie. Przeanalizowane zostały również prognozy makroekonomiczne obrazujące możliwe scenariusze zmian podstawowych wskaźników ekonomicznych tej gospodarki w najbliższych latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 213-222
Keywords: Grecja; Unia Europejska; kryzys gospodarczy; deficyt; zadłużenie; strefa euro