Efektywność aktywnej polityki rynku pracy (ALMP w Polsce w latach 2005-2009 - Rękas, Magdalena (Efficiency of the Active Labour Market Policy (ALMP)in Poland during the 2005-2009 Period, 2011)
Artykuł obejmie analizę jednego z komponentów modelu flexicurity, tj. aktywnej polityki rynku pracy, którego znaczenie zwiększa się w obliczu walki z kolejną falą wzrostu bezrobocia w wielu krajach unijnych. Tylko w 2010 r. Polska wydała na przeciwdziałanie bezrobociu prawie 17 mld zł. Warto poddać ocenie efekty tych wydatków dla sytuacji na rynku pracy. Celami artykułu są przeprowadzenie analizy efektywności aktywnej polityki rynku pracy (ALMP) w Polsce w latach 2005-2009 oraz próba oceny stosowanych mierników. Ocen efektywności ALMP przeprowadzona będzie zgodnie z metodologią stosowaną w Polsce, tj. na dwóch płaszczyznach - efektywności zatrudnieniowej i efektywności kosztowej. W końcowej części opracowania podjęta zostanie próba wskazania pożądanych zmian w analizowanym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 163-175
Keywords: aktywna polityka rynku pracy; efektywność zatrudnieniowa; efektywność kosztowa; efekt brutto; efekt netto