Telepraca jako elastyczna forma zatrudnienia - Puzio-Wacławik, Bogusława (Telework as a Flexible Form of Employment, 2011)
W artykule został omówiony problem uelastyczniania rynku pracy, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania telepracy jako nietypowej umowy o pracę. Elastyczne formy zatrudnienia są wyszczególnione przez polski Kodeks pracy, jednak wiele z nich wciąż nie jest stosowanych w dużym zakresie. Wynika to często z braku informacji na ten temat u pracodawców, a także z obaw pracowników o ich bezpieczeństwo zatrudnienia. Nietypowe umowy o pracę wiążą się ze słabszym zabezpieczeniem socjalnym, ale dzięki ich zastosowaniu więcej osób może znaleźć zatrudnienie. Ciekawą formą zatrudnienia jest telepraca, która pozwala na świadczenie pracy w domu dzięki zastosowaniu technik informatycznych. Ten rodzaj nietypowego zatrudnienia jest stosowany jeszcze w niewielkim stopniu, ale stanowi przyszłość dla wielu zawodów oraz rodzajów produkcji i usług.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 131-140
Keywords: rynek pracy; elastyczne formy pracy; telepraca