Grecja w objęciach kryzysu. Przemiany społeczno-ekonomiczne na Półwyspie Peloponeskim - Piecuch, Jakub (Greece Under the Crisis. The Socio-Economic Performance in the Peloponnesian Peninsula, 2011)
W 1981 r. Grecja stała się członkiem Unii Europejskiej, jednak pomimo 30 lat członkostwa właśnie ten kraj należy do najsłabiej rozwiniętych państw strefy euro. Co więcej, rząd w Atenach nie jest w stanie spłacać zaciągniętych w trakcie minionych lat zobowiązań. Kolejne państwa podążają w podobnym kierunku - Irlandia przestała być wypłacalna, a nad przepaść dotarły właśnie Portugalia i Hiszpania. Pod presją pozostałych państw strefy euro na początku 2010 r. rząd grecki poprosił o pomoc finansową. Na mocy umowy z MFW i UE Grecja zobowiązała się do znaczącego zmniejszenia deficytu budżetowego. Był to jeden z niezbędnych warunków otrzymania przez Grecję pomocy finansowej w kwocie 110 mld EUR. Jednak podejmowane przez grecki rząd próby zainicjowania reform strukturalnych napotykają głęboki opór społeczeństwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 84-93
Keywords: Grecja; globalny kryzys finansowy; dług publiczny; strefa euro; wzrost gospodarczy