Zmiany poziomu uwarunkowań demograficznych obszarów wiejskich województwa pomorskiego - Ossowska, Luiza (Changes in the Level of Demographic Conditions of the Rural Areas of Pomorskie Voivodeship, 2011)
Celem artykułu było zbadanie poziomu uwarunkowań demograficznych obszarów wiejskich województwa pomorskiego w latach 1999 i 2009. Poziom uwarunkowań demograficznych wyznaczono przy użyciu wskaźnika syntetycznego na podstawie cech prostych. Badane obszary podzielono na pięć klas o różnym poziomie badanego zjawiska (poziom bardzo wysoki, wysoki, średni, niski i bardzo niski).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 45-57
Keywords: uwarunkowania demograficzne; wskaźnik syntetyczny; obszary wiejskie; województwo pomorskie