Zmiany efektywności substytucji pracy ludzkiej kapitałem w towarowych gospodarstwach rolnych w Polsce - Niezgoda, Dionizy (Changes of Efficiency of Capital for Human Labour Substitution in Production Farms in Poland, 2011)
W opracowaniu dokonano retrospektywnej oceny zmian ekonomicznej efektywności substytucji nakładów pracy ludzkiej strumieniem kapitału w reprezentatywnej grupie towarowych gospodarstw rolnych w latach 2004-2009 w Polsce. Doskonalenie metod produkcji w gospodarstwach w Polsce ma istotne znaczenie zarówno dla konsumentów, jak i właścicieli gospodarstw rolnych, a także dla zakresu Wspólnej Polityki Rolnej. Intensywność substytucji nakładu pracy strumieniem kapitału i jej zmiany były dodatnio skorelowane z poziomem i zmianami opłacalności produkcji rolniczej w badanych latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 22-32
Keywords: substytucja; czynniki produkcji; gospodarstwa rolne; efektywność