Bariery wzrostu zatrudnienia w Polsce - Niewiadomska, Anna (The Barriers in the Growth of Employment in Poland, 2011)
Polska znajduje się w grupie krajów o niskiej aktywności zawodowej i niskim wskaźniku zatrudnienia. Przyczyny tego stanu rzeczy są złożone. Z jednej strony niepełne wykorzystanie zasobów pracy wynika ze zbyt niskiej podaży miejsc pracy, z drugiej zaś uwarunkowane jest jakością siły roboczej, której kwalifikacje często odbiegają od potrzeb gospodarki. Niniejszy artykuł porusza kwestie barier ograniczających wzrost zatrudnienia w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 9-21
Keywords: rynek pracy; popyt na pracę; zatrudnienie; koszty pracy