Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw w warunkach integracji z Unią Europejską - Miś, Teresa (Innovative activity of enterprises in the conditions of EU integration, 2011)
W budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw dużą rolę odgrywa ich aktywność w podejmowaniu i realizowaniu zmian innowacyjnych. W tym kontekście celem opracowania jest próba oceny aktywności przedsiębiorstw w zakresie wprowadzania innowacji po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Wyniki badań wskazują, że najwięcej firm innowacyjnych, a także najwyższe nakłady na działalność innowacyjną w skali kraju występowały na terenie Małopolski i Pogórza oraz na Mazowszu i Podlasiu. Przedsiębiorstwa tam funkcjonujące realizowały głównie innowacje produktowe i procesowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 485-496
Keywords: innowacje; przedsiębiorstwa; integracja z UE; Unia Europejska