Demograficzne uwarunkowania peryferyjności regionu (na przykładzie Polski Wschodniej) - Miszczuk, Andrzej (Demographic conditions of region peripherality (the example of Eastern Poland), 2011)
Jedną z cech charakterystycznych regionów peryferyjnych jest systematyczny odpływ migracyjny ludności do obszarów rdzeniowych, określany – ze względu na selektywności migracji – jako proces „wymywania” zasobów kapitału ludzkiego. Niski poziom rozwoju obszarów peryferyjnych działa na zasadzie „wypychającej” młodych, wykształconych ludzi. Z drugiej jednak strony odpływ tak cennego zasobu, powiązanego sprzężeniami z innymi rodzajami kapitału (społeczny, ekonomiczny), znacząco ogranicza możliwości rozwojowe regionu peryferyjnego w przyszłości. Celem artykułu jest ukazanie powiązania sytuacji demograficznej z możliwościami przełamania peryferyjności na przykładzie obszaru problemowego o znaczeniu europejskim, jakim jest Polska Wschodnia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 472-484
Keywords: region peryferyjny; depopulacja; suburbanizacja; kapitał ludzki; kapitał społeczny; Polska Wschodnia