Regionalne zróżnicowanie rozwoju społeczeństwa informacyjnego w Polsce - Matras-Bolibok, Anna (Regional disparities in the development of information society in Poland, 2011)
Innowacje z zakresu technologii teleinformatycznych przyczyniły się do diametralnej zmiany sposobu życia i gospodarowania, doprowadzając do wykształcenia się nowego typu społeczeństwa w skali światowej – społeczeństwa informacyjnego. W społeczeństwie tym umiejętność pozyskiwania, gromadzenia, wykorzystywania i transferu informacji, związana z dostępem do technologii teleinformatycznych, staje się główną determinantą rozwoju. W artykule dokonano analizy poziomu rozwoju społeczeństwa informacyjnego w Polsce w układzie regionalnym w 2009 r., na podstawie występowania i wykorzystywania technologii teleinformatycznych w przedsiębiorstwach oraz gospodarstwach domowych. Skonstruowano syntetyczny wskaźnik rozwoju społeczeństwa informacyjnego, na którego podstawie dokonano oceny zróżnicowania polskich województw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 450-460
Keywords: społeczeństwo informacyjne; technologie teleinformatyczne; region