Efektywność funkcjonowania inkubatorów przedsiębiorczości i inkubatorów technologicznych w Małopolsce – wnioski z badań ankietowych - Mamica, Łukasz (The effectiveness of functioning of technological and entrepreneurship incubators in Małopolska region – conclusions from the questionnaire research, 2011)
W niniejszym artykule przedstawiony został układ instytucjonalny w zakresie inkubowania firm w Małopolsce. Tekst zawiera wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w grupie 66 podmiotów gospodarczych działających w tym regionie w inkubatorach przedsiębiorczości i inkubatorach technologicznych. Na podstawie analizy wyników badań można stwierdzić, że działalność wspomnianych instytucji jest pozytywnie oceniana przez firmy funkcjonujące w ich ramach. Co trzeci przedstawiciel ankietowanych podmiotów gospodarczych twierdzi, że obecność w inkubatorze przyczyniła się w wysokim stopniu do rozwoju firmy, a co dziesiąty, że w stopniu bardzo wysokim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 426-436
Keywords: inkubatory przedsiębiorczości; inkubatory technologiczne; innowacyjność