Mezoekonomiczne aspekty innowacyjności polskiej gospodarki - Łącka, Irena (Mesoeconomic aspects of innovativeness of Polish economy, 2011)
Artykuł jest próbą zbadania przyczyn zróżnicowania innowacyjności polskich regionów w aspekcie mezoekonomicznym. Autorka omawia istotę mezoekonomii jako nauki pozwalającej wyjaśnić gwałtowne zmiany w ostatnich latach w gospodarce światowej i polskiej. Wykorzystuje analizę mezoekonomiczną do przedstawienia regionalnego systemu innowacji i uwarunkowań procesów innowacyjnych w polskich regionach. Na podstawie wybranych wskaźników z zakresu nauki i techniki dotyczących województw, wyjaśnia przyczyny dysproporcji międzyregionalnych w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 413-425
Keywords: mezoekonomia; regionalne systemy innowacyjne; innowacyjność regionów; determinanty