Wsparcie aktywizacji zawodowej osób w wieku 45+ z funduszy europejskich na przykładzie Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) - Lisowska, Renata (EU funded support for professional mobilization of people over 50 under the Human Capital Operational Programme (HC OP), 2011)
Zmiany demograficzne, a w konsekwencji starzenie się społeczeństwa mają istotny wpływ na sytuację na polskim rynku pracy. W trudnej sytuacji znajdują się zwłaszcza osoby w wieku 50+, których problemem jest wysokie bezrobocie oraz zwykle niskie kwalifikacje, co utrudnia ich aktywizację. Ważne są zatem działania sprzyjające wydłużaniu aktywności zawodowej tych osób, czemu mogą sprzyjać projekty finansowane z funduszy europejskich. Celem niniejszego opracowania jest analiza i ocena sytuacji osób w wieku 50+ na rynku pracy oraz wskazanie możliwości ich aktywizacji poprzez wsparcie z funduszy europejskich, na przykładzie Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Prezentowane wnioski oparte są na badaniach własnych przeprowadzonych wśród beneficjentów – realizatorów projektów i w instytucjach wdrażających projekty PO KL.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 401-412
Keywords: rynek pracy; fundusze strukturalne; aktywizacja zawodowa; Program Operacyjny Kapitał Ludzki; PO KL; wyrównywanie szans na rynku pracy