Czynniki i bariery rozwoju innowacyjności w Polsce - Linowska, Anna (Factors and barriers of innovation development in Poland, 2011)
Konkurencyjność współczesnej gospodarki jest zdeterminowana poprzez jej innowacyjność. Wiodącą rolę odgrywają tu przedsiębiorstwa, gdzie następuje wdrożenie innowacji, i one budują innowacyjność całej gospodarki. Od szybkości i efektywność upowszechniania innowacji w gospodarce zależy wzrost efektywności gospodarowania i wzrost gospodarczy. Stwarza to konieczność rozpoznania i monitorowania czynników stymulujących działalność innowacyjną, które występują zarówno w obszarze przedsiębiorstwa, jak też w jego otoczeniu społeczno-gospodarczym. Daje to możliwości rozpoznania barier w rozwoju innowacyjności w celu prowadzenia efektywnej polityki proinnowacyjnej zapewniającej odpowiednie wsparcie przedsiębiorstwom i działaniom innowacyjnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 389-400
Keywords: innowacje; czynniki i bariery innowacyjności