Wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych na produktywność czynników wytwórczych w kraju goszczącym – analiza empiryczna na przykładzie państw Europy Środkowo-Wschodniej - Kozłowska, Anna; Szczepkowska-Flis, Agnieszka (The influence of foreign direct investment on factor productivity in the host country – empirical analysis for Central and Eastern European countries, 2011)
Celem podjętego przez autorki badania była empiryczna weryfikacja hipotezy, zgodnie z którą poziom nasycenia gospodarki kapitałem zagranicznym z tytułu absorpcji BIZ jest czynnikiem determinującym nieliniowy charakter związku między napływem bezpośrednich inwestycji zagranicznych i produktywnością czynników wytwórczych w gospodarce goszczącej. Badanie przeprowadzono dla 10 krajów Europy Środkowo-Wschodniej w latach 1993-2008. Uzyskane wyniki nie dostarczyły podstaw do jednoznacznego wnioskowania o nieliniowym charakterze relacji między produktywnością pracy i napływem BIZ, lecz potwierdziły, że poziom nasycenia gospodarki kapitałem zagranicznym może kształtować efekt netto BIZ dla produktywności. Niski poziom nasycenia kapitałem zagranicznym był katalizatorem pozytywnego wpływu BIZ na produktywność pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 339-352
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; BIZ; produktywność pracy