Zmiany efektywności gospodarki polskiej w latach 1989-2011 - Kosztowniak, Aneta (Changes of efficiency of the Polish economy during the period of 1989-2011, 2011)
W opracowaniu przedstawiono główne kryteria oceny efektywności systemów ekonomicznych, tj. wzrostu produktu per capita, wzrostu zrównoważonego, stabilności wzrostu, efektywności oraz równości społecznej (szans). W ramach analizy empirycznej przeprowadzono ocenę tych kryteriów dla gospodarki polskiej w okresie po transformacji systemowej w 1989 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 303-315
Keywords: efektywność; niesprawność; transformacja systemowa; wzrost gospodarczy