Wybrane aspekty rynku pracy na obszarach wiejskich Polski w latach 2003-2010 - Kacprzak, Marzena; Mazurkiewicz-Pizło, Anna (Selected aspects of labour market in Polish rural areas in the period 2003-2010, 2011)
Rynek pracy to miejsce, gdzie dokonuje się alokacja siły roboczej, podejmowane są decyzje o zatrudnieniu, ujawniają się ekonomiczne i społeczne konsekwencje funkcjonowania gospodarki. Poszczególne dziedziny życia społeczno-gospodarczego wpływają zarówno na popyt na pracę, jak i na podaż pracy. Celem opracowania jest przedstawienie wybranych zagadnień rynku pracy na obszarach wiejskich. Badania dotyczą lat 2003-2010. Analizowany przedział czasowy przyjęto celowo ze względu na przystąpienie Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. Na specyfikę pracy rolniczej składa się jej wieloaspektowość, w tym aspekt ekonomiczny, społeczny, nie sposób nie wspomnieć o aspekcie jednostkowym i zbiorowym. Praca rolnicza oparta jest na efektywności, rosnącej wydajności i produkcyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 217-229
Keywords: rynek pracy; zatrudnienie; bezrobocie; obszary wiejskie; struktura ludności wiejskiej