Współwystępowanie okresów wzrostu gospodarczego oraz kryzysów w Polsce i w innych krajach OECD - Idzik, Marcin (Synchronization of the changes in economic activity in Polish economy and in other OECD countries during the crisis and economic growth periods, 2011)
W opracowaniu przedstawiono zjawisko „zarażania” jako jednej ze ścieżek transmisji międzynarodowych kryzysów ekonomicznych. Względem światowego cyklu koniunkturalnego przeprowadzono analizę synchronizacji wahań koniunktury gospodarczej w 36 krajach w okresach kryzysu oraz ożywienia gospodarczego. Istnieje duże podobieństwo w przebiegu wahań koniunktury gospodarczej w badanych krajach z cyklem ogólnoświatowym. Za występowaniem zjawiska zarażania przemawiają następujące przesłanki: podczas okresu kryzysu wartości współczynników korelacji pomiędzy gospodarką objętą kryzysem a gospodarką nazwaną „zarażaną” są zdecydowanie większe w stosunku do ich wartości w okresach wzrostu gospodarczego. Gwałtowność oraz skala wahań w okresie kryzysu są znacznie większe, niż wynikałoby to z klasycznej transmisji impulsów koniunkturalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 170-181
Keywords: koincydencja; kryzys; zarażanie; synchronizacja; globalizacja; koniunktura