Finansowanie MŚP w Polsce ze środków finansowych UE jako czynnik ograniczający bariery kapitałowe - Filip, Paulina (Financing SMEs in Poland with EU funding as a factor limiting capital barriers, 2011)
Sektor małych i średnich przedsiębiorstw w polskich warunkach zmaga się z wieloma przeszkodami. Jedną z nich jest niewątpliwie niedostatek kapitałów własnych. W artykule przedstawiono problematykę wykorzystania zewnętrznych źródeł finansowania sektora MŚP. Punktem odniesienia prowadzonych analiz są istniejące, duże możliwości wykorzystania unijnych funduszy strukturalnych. Przedstawiono fundusze i programy, z których przedsiębiorstwa sektora MŚP mogą korzystać. Środki te są kapitałem bezzwrotnym i nieoprocentowanym, więc bardzo korzystnym. Pomimo wszelkich trudności i barier związanych z biurokracją, okres funkcjonowania polskich firm w strukturach UE pod kątem możliwości pozyskania bezzwrotnego dofinansowania ocenić należy pozytywnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 110-118
Keywords: rozwój finansowy; przedsiębiorstwa małe i średnie; kapitały zewnętrzne