Praca kobiet a elastyczne formy zatrudnienia w Polsce - Drela, Karolina (Women’s work and flexible forms of employment in Poland, 2011)
Podczas gdy wiele firm wprowadza elastyczne zasady pracy, nadal pożądane jest zatrudnienie w pełnym wymiarze czasu pracy. W takich organizacjach kobiety, które pracują w domu lub w zmniejszonym wymiarze liczby godzin pracy, są postrzegane jako mniej zaangażowane w karierę zawodową. Stałe zatrudnienie w pełnym wymiarze czasu i długie godziny pracy są nadal podstawą do oceny zaangażowania pracownika i jego wydajności. Fakty świadczą o dwojakim znaczeniu elastycznego rynku pracy dla pracujących kobiet. Z jednej strony, nowe elastyczne formy zatrudnienia mogą być dla nich okazją do wejścia na rynek pracy. Z drugiej strony, bez wątpienia, wiele nowych miejsc pracy jest niepewnych i zawiera nowe zagrożenia, ponieważ oznaczają niskie płace, a także niski poziom zabezpieczenia społecznego lub brak ochrony.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 82-95
Keywords: praca; rynek pracy; dyskryminacja ze względu na płeć; elastyczne formy zatrudnienia