Potencjał zasobów produkcyjnych w sektorze rolnym w Polsce - Czyżewski, Bazyli; Mrówczyńska-Kamińska, Aldona (Potential of production’s factors in agriculture in Poland, 2011)
W literaturze tematu zwraca się uwagę na problem niskiej produktywności zasobów w rolnictwie. Problematyczny jednak wydaje się sposób pomiaru tej produktywności, który nie uwzględnia kwestii postępującego zużycia majątku trwałego. Uwzględnienie tego aspektu, a także nowych funkcji czynnika ziemi w kontekście zrównoważonego rozwoju skłania do tezy, że potencjał zasobów w rolnictwie w Polsce jest wyższy niż w jego otoczeniu. Celami opracowania są pomiar i ocena zmian potencjalnej produktywności zasobów kapitału i pracy w rolnictwie w Polsce w latach 1995-2006.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 58-70
Keywords: rolnictwo; czynnik ziemi; produktywność kapitału; rozwój zrównoważony