Realizacja projektu „Potencjał i walory ziemi Witelona - od zwiedzania do działania” w partnerstwie z Państwowym Pedagogicznym Uniwersytetem im. Iwana Franki w Drohobyczu i Starostwem Powiatowym w Legnicy - Skwarek, Beata (Implementation of the project „Potential and values of Witelon's land - from sightseeing to action” in partnership with the State Pedagogical University of Ivan Franko in Drohobycz and the Poviat Starosty in Legnica, 2022)
Artykuł ma charakter sprawozdawczy z realizacji projektu „Potencjał i walory ziemi Witelona – od zwiedzania do działania” obejmującego wizytę grupy ukraińskiej w Legnicy w Polsce w dniach od 4. do 13. Lipca 2022 r., w której wzięło udział 32 studentów (po 16 z Ukrainy i z Polski) studiujących na różnych wydziałach i kierunkach. Działania o charakterze kooperatywnym realizowane były w formie pracy indywidualnej i grupowej z wykorzystaniem aktywnych metod edukacji pozaformalnej i przy zaangażowaniu środowiska lokalnego, w tym powołanej Rady Ekspertów Społecznych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 43(2)/2022, s. 115-122
Keywords: studenci; projekt; społeczność lokalna; współpraca