Metodyka zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom publicznych zgromadzeń o charakterze religijnym przez podmiot kościelny - Gwardyński, Robert (Methodology of ensuring the safety of participants in public religious gatherings by a church entity, 2022)
Obowiązkiem państwa polskiego jest zapewnienie wolności obywatelom, także w zakresie wyznawania religii. Polacy – w większości deklarujący przynależność do Kościoła katolickiego – przejawiają zachowania religijne poprzez uczestnictwo w publicznych zgromadzeniach o charakterze religijnym (msze święte, procesje, uroczystości pogrzebowe, pielgrzymki). Organizowanie kultu publicznego należy do władzy kościelnej, a zatem to Kościół, jako organizator, odpowiada za bezpieczeństwo uczestników organizowanych przez niego spotkań. Celem zaprezentowanych badań jest wypracowanie zbioru podstawowych zasad dotyczących sprawnego zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom publicznych zgromadzeń o charakterze religijnym. Badanie ma rozwiązać problem w postaci pytania o treści: Jakie są elementarne zasady służące sprawnemu zapewnieniu bezpieczeństwa uczestnikom publicznych zgromadzeń religijnych? Wyniki prezentowanych badań wskazują, że dążąc do zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom publicznych zgromadzeń o charakterze religijnym, należy: wyznaczyć i przygotować podmiot lub organizację odpowiedzialne za zapewnienie bezpieczeństwa oraz ująć ich funkcjonowanie w ramy działania zorganizowanego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 43(2)/2022, s. 101-114
Keywords: bezpieczeństwo; prakseologia; organizacja; zgromadzenie religijne