Identyfikacja i działanie substancji biologicznie aktywnych zawartych w różnych gatunkach ostrokrzewów (Ilex sp.) - badania in vitro i in vivo - Zwyrzykowska-Wodzińska Anna (Identification and activity of biologically active substances contained in various species of holly (Ilex sp.) - in vitro and in vivo studies, 2022)
Celem przeprowadzonych badań była: i) izolacja, identyfikacja oraz oznaczenie ilościowe metabolitów wtórnych z europejskich odmian Ilex sp., ii) oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej, iii) w badaniach in vivo ocena wpływu ekstraktów wodnych z /. paraguariensis i Ilex meserveae na kształtowanie się parametrów hematologicznych, biochemicznych, immunologicznych oraz ocena histopatologiczna wybranych narządów szczurów Wistar.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Ilex paraguariensis; lex spp.; szczury Wistar; polifenole; saponiny; hipercholesterolemia; stres oksydacyjny