Rola genu yidR w adhezji i inwazji pałeczek Salmonella Enteritidis do komórek nabłonkowych pochodzenia jelitowego - Wimonć Marcjanna (The role of the yidR gene in the adhesion and invasion of Salmonella Enteritidis into intestinal epithelial cells, 2022)
Celem pracy było potwierdzenie udziału genu nie tylko w adhezji, ale również inwazji pałeczek S. Enteritidis do komórek nabłonka jelit człowieka, świni i kury.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: adhezja; inwazja; Salmonella; patogeneza; infekcja