Morfologia oczodołu, gałki ocznej, powiek i gruczołów gałki ocznej u wybranych gatunków zwierząt nieudomowionych – badania porównawcze w aspekcie adaptacji funkcjonalnej do środowiska życia - Paszta Wojciech (Morphology of the orbit, eyeball, eyelids and ocular glands in selected non-domestic animal species comparative studies in terms of functional adaptation to the living environment, 2022)
Celem niniejszych badań było poznanie morfologii oczodołu, gałki ocznej, powiek i gruczołów gałki ocznej na poziomie makro- jak i mikroskopowym oraz ich funkcjonalnej adaptacji do środowiska życia u wybranych gatunków zwierząt nieudomowionych: likaona pstrego (Lycaon pictus Temminck, 1820), mrównika afrykańskiego (Orycteropus afer Pallas, 1766) i niedźwiedzia himalajskiego (Ursus thibetanus Cuvier, 1823).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: anatomia; gałka oczna; histologia; histochemia; likaon pstry; morfologia; morfometria; mrównik afrykański; narządy dodatkowe oka; niedźwiedź himalajski; oczodół