Wpływ intensywnego wzrostu na eliminację metronidazolu z tkanekindyków - Motykiewicz-Pers Karolina (Effect of intensive growth of turkeys on the elimination of metronizadole from their tissues, 2022)
Głównym celem obecnych badań było porównane farmakokinetyki metronidazolu (MTZ) i jego głównego metabolitu hydroksy-metronidazolu (MTZ-OH) w tkankach indyków pochodzących z 2 grup wiekowych o masie ciała 1,5 kg i 12 kg i ustalenie, czy zależne od wieku ptaków różnice właściwości farmakokinetycznych leku są uchwytne z perspektywy jego rzeczywistej dystrybucji w organizmie.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: farmakokinetyka; metronidazol; tkanki; indyki; wiekozależność