Polityka oświetleniowa jako element zrównoważonego planowania obszarów zurbanizowanych, ze szczególnym uwzględnieniem zjawiska zanieczyszczenia światłem - Łopuszyńska, Agata (Lighting policy as a part of sustainable urban planning, with particular reference to the phenomenon of light pollution, 2021)
Wypracowanie polityki oświetleniowej, balansującej w optymalny sposób jasność w przestrzeni miast po zmroku i warunki względnej ciemności w wymagających tego strefach, jest obecnie wielkim wyzwaniem
Keywords: polityka oświetleniowa; polityka miejska; planowanie; zagospodarowanie przestrzenne; oświetlenie zewnętrzne; zanieczyszczenie światłem; oświetlenie miejskie; urbanistyka; sztuczne światło