Inflacja w Polsce w latach 2010-2021 i jej znaczenie dla gospodarki - Kamińska, Agnieszka (Inflation in Poland in the period 2010-2021 and its importance for the economy, 2022)
W artykule zaprezentowano definicję oraz znaczenie inflacji. Wyszczególniono jej rodzaje i elementy charakterystyczne dla różnych typów jej odmian. Następnie wyjaśniono metody badania tego zjawiska oraz skutki gospodarcze, jakie za sobą niesie. Pod względem inflacji analizowano lata 2010-2021.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 129-137
Keywords: inflacja; gospodarka; zmiany cen; deflacja; gospodarstwo domowe; inflation; household; price changes; deflation; price stability; purchasing power