Populacja NEET w Polsce - Susz, Elżbieta (NEET population in Poland, 2022)
W artykule zaprezentowano definicję populacji NEET, dokonano charakterystyki osób przynależących do grupy NEET oraz opisano jej strukturę, a ponadto wskazano przyczyny i skutki owego zjawiska. Celem opracowania jest przedstawienie sytuacji młodzieży NEET w Polsce. Zastosowano metody badawcze, takie jak metoda analizy i krytyki piśmiennictwa, analiza porównawcza, a konkretnie porównanie danych w czasie na podstawie bazy danych Eurostat. Zakres czasowy badań obejmuje lata 2009-2020.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 121-128
Keywords: NEET; osoby młode; młodzież; rynek pracy; bezrobocie; young people; youth; labour market; unemployment