Zatrudnienie osób z niepełnosprawnością w zakładach pracy chronionej w Polsce - Grala, Małgorzata Jolanta (Employment of people with disabilities in supported employment enterprises, 2022)
Każdy człowiek, niezależnie od tego, czy jest w pełni sprawny, czy też nie, ma prawo do pracy zawodowej. Mimo to osoby z niepełnosprawnością, szczególnie te dotknięte nią w najcięższym stopniu, często są dyskryminowane na otwartym rynku pracy. Wydawać się może, że osoba z niepełnosprawnością nie będzie dobrze wykonywała swoich obowiązków, bo ma pewne dysfunkcje, ale nie jest to prawda. Osoby z niepełnosprawnością nie są gorsze od innych, a wręcz przeciwnie, są bardzo wartościowymi pracownikami. Aby ułatwić życie osobom z niepełnosprawnością, powstają zakłady pracy chronionej, czyli specjalnie dostosowane podmioty zatrudniające osoby z niepełnosprawnością. Niestety, zarówno liczba zakładów pracy chronionej, jak i zatrudnienie w nich z roku na rok maleją. Jest to poważny problem, ponieważ zakłady pracy chronionej często są jedynymi podmiotami zatrudniającymi osoby z niepełnosprawnością. Bez nich pozostaną one bezrobotne i uzależnione od świadczeń socjalnych.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 93-101
Keywords: zakład pracy chronionej; zatrudnienie; osoby z niepełnosprawnością; Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych; supported employment enetrprise; employment; disabled people; State Fund for the Rehabilitation of Disabled People