Szara strefa rynku pracy w Polsce - Kreczmer, Aleksander; Król, Paweł (The gray zone of the labour market in Poland, 2022)
Tematem artykułu jest problematyka szarej strefy, czyli tej części gospodarki, która funkcjonuje poza oficjalnym obiegiem podlegającym kontroli państwowej. W opracowaniu posłużono się metodą analizy dokumentacji. Rozpatrzono przyczyny oraz skutki występowania zjawiska gospodarki nieformalnej, głównie z perspektywy funkcjonujących w niej podmiotów, jak również pracowników. Po przeprowadzonej analizie wyraźnie zauważono, iż działanie w gospodarce nieformalnej w dłuższej perspektywie przynosi więcej skutków negatywnych niż korzyści. Treści przedstawione w artykule mają na celu zwrócenie uwagi na rzeczywiste rozmiary szarej strefy oraz na niekorzystne skutki, które – wbrew pozorom – dotykają bardzo dużej części Polaków.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 54-66
Keywords: szara strefa; rynek pracy; gospodarka nieformalna; pracodawcy; pracownicy; praca nierejestrowana; unikanie opodatkowania; grey area; labour market; informal sector; employers; employees; unreported employment; tax evasion