Wpływ COVID-19 na funkcjonowanie przedsiębiorstw społecznych w Polsce - Bordziłowska, Iwona (The influence of the COVID-19 pandemic on the functioning of social organizations in Poland, 2022)
W artykule przedstawiono wpływ pandemii COVID-19 na funkcjonowanie przedsiębiorstw społecznych w Polsce. Zakres czasowy badań obejmuje lata 2020 i 2021. Opisano działalność przedsiębiorstw społecznych w czasie kryzysu i obowiązujących obostrzeń. Poddano także ocenie, na ile rozwiązania wprowadzane we własnym zakresie, takie jak: pomysłowość zarządzających, zaangażowanie kapitału ludzkiego oraz rozwiązania ochronne oferowane w ramach tarcz antykryzysowych, pozwoliły firmom na zachowanie płynności finansowej. Poruszono również problematykę negatywnego wpływu pandemii na dalszą działalność tych organizacji.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 45-53
Keywords: przedsiebiorstwa społeczne; organizacje; pandemia COVID-19; social organizations; organizations; COVID-19